top of page
Sök
  • Skribentens bildTobias Larsson

LED vs Projektion

En eventplanerares överlevnadsguide!


För en evenemangsplanerare är frågan om var, när och hur man använder LED-paneler kontra projektorlösningar ständigt återkommande. På grund av en mängd tekniska funktioner kan valet mellan dessa båda vara svårt även för den mest erfarna projektledaren. Men med grundläggande information om fördelarna och nackdelarna med de båda lösningarna, kan det mest lämpliga valet göras med förtroende. Men om man vill få ut det mesta av sitt beslut och leverera en minnesvärd, tekniskt felfri händelse, hjälper det om planeraren förstår vissa grunder om LED- och projektionsteknik, liksom några tumregler för när och var man ska tillämpa de olika alternativen.Projicerat ljus - Reflekterat projektionsljus

TEKNISKT


LED är en akronym för lysdioder. En LED-panel består av en uppsättning med dioder som fungerar som bildpunkter och tillsammans skapas en videodisplay med flera LED-paneler även kallat kabinett. Eftersom dioderna är väldigt ljusstarka så skapas det en enorm mångsidighet med LED-paneler. De kan användas inomhus och utomhus och även om ljuset från solen ligger som direkt motljus. De kan användas som bländande effekter på väggar, skyltar och mycket mer.

En projektor skickar ljus från en lins som fokuserar ljusstrålen på en plan yta, vanligtvis en projektionsduk, för att skapa en bild. Projektionsytan reflekterar ljuset ut mot betraktaren. Detta sätt är en beprövad och mogen teknikform som har funnits sedan Thomas Edison och kan teknikformen kan producera högupplösta, sömlösa bilder utan märkbar pixelering.


KOSTNADER


Så sent som för några år sedan var LED-system en rejäl budgetknäckare och allt för dyra för att de ens skulle komma på tal om att användas. Allteftersom tekniken och efterfrågan ökar för LED-teknik så har vi sett att priserna sjunker men trots detta så får man räkna med att LED-tekniken är ca 30%-50% högre än för en projektionslösning, beroende på skärmens pixeltäthet och ljusstyrka. Så priset kommer fortsatt att vara en prioriterad fråga i en evenemangsbudget och i beslutsprocessen. Men prissänkningarna som vi ser för LED-kostnader ger en ny flexibilitet och det är en bra utveckling för evenemangsindustrin. Besluten att användas sig av antingen LED eller projektion kan nu anpassas bättre till vad som är bäst för kunden eller förutsättningarna för evenemangsplatsen, snarare än begränsningar i budget.


KOMMUNIKATION


Som kommunikationsprofessor och författare Marshall McLuhan har klokt sagt: "Mediet är meddelandet." För detta ändamål kan en LED-vägg vara lämplig för när en händelse kräver något dynamiskt, uppmärksamhetsfullt, levande eller spännande.

En projektionsskärm kan vara mer lämplig för företagsmöten eller presentationer inomhus där displayen ska förstärka, inte ta överhand över talaren eller det övergripande meddelandet.


FÖRDELAR MED LED


De främsta skälen till att välja LED för ett event har att göra med ljusstyrka, bildplacering och flexibel design.

LED-paneler är idealiska för höga omgivande ljusförhållanden som finns i till exempel utomhuslokaler. Panelernas ljusstyrka kan vanligtvis övervinna några av dessa svårigheter. Vidare, om det finns en eventplats med försvårade riggningsförhållanden eller andra problem som gör projektionen problematisk, så är LED sannolikt en bättre lösning.


Slutligen möjliggör LED mer kreativitet när det gäller former och evenemangsdesign.Johanna Beijbom, artist på Julshowen Legends of Pop, Clarion hotel Post, Göteborg, 2Entertain, Hire Sound.
LED som en del av ljusshowen på Legends of Pop, Clarion Hotel Post.


FÖRDELAR MED PROJEKTION


Projektion bör vara det system som valts när en planerare eller kund önskar högupplösta, utmärkta fotoutskrifter, flexibiliteten att integrera bilder med innehåll och naturligtvis kostnadseffektivitet.

Projektionssystem levererar högupplösta och sömlösa bilder som saknar pixilering. De ger också mycket tydligare bakgrunder för ett evenemang som kommer att innebära en betydande mängd evenemangsfotografering eller videografik.

För händelser där det finns högtalare eller voice-overs med åtföljande text eller grafik, kan projektion nästan alltid möjliggöra större flexibilitet, redigering och integration.

Slutligen kommer projiceringen naturligtvis alltid att vara den gynnsamma lösningen för den kostnadskänsliga evenemangsplaneraren eller kunden.

Lyckligtvis behöver en evenemangsplanerare inte vara ett tekniskt geni för att få ut mesta möjliga av vald bildtekniklösning. Men beväpnade med denna checklista kan de arbeta intelligent med sin audiovisuella leverantör för att välja rätt medium och göra sina kunder glada.

Disney Live in Concert med Stockholm Concert Orchestra, Hire Sound Sweden at Waterfront
Disney live in concert - Frost

På Hire Sound värdesätter vi våra medarbetares arbetskunskap och djupa tekniska kompetens samt våra resurser. Vi är här för att inte bara hjälpa till med valet av rätt teknik för ditt nästa evenemang, men för att se till att det är både sömlöst och lämpligt.

Om du vill lära dig mer om hur LED kan förbättra ditt projekt, kontakta oss och ge oss information om ditt kommande evenemang så återkommer vi snabbt med svar.89 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page